Info-Nederland.nl

Het laatste nieuws uit jouw regio

Nederland kan de run op natuursteen niet bijbenen.

De Nederlandse natuursteenbranche ziet een sterk toenemende vraag naar haar producten. De totale omzet van de gehele Nederlandse natuursteenbranche bedroeg in 2016 circa 1 miljard euro op een wereldwijde omzet van maar liefst 76 miljard euro. De omzet van alleen natuurstenen platen en tegels bedraagt in Nederland circa 300 miljoen euro tegen een wereldwijde omzet van 22 miljard euro. Door de run op natuursteen kampt de branche inmiddels met een tekort aan geschoolde vakmensen om de vaak kostbare materialen te bewerken en installeren.

De Nederlandse vestiging van Solid Nature, een internationale speler in de natuursteenindustrie betrekt noodgedwongen tegelzetters uit Italië en natuursteenbewerkers uit Portugal.

Meer buitenlandse vakmensen door stijgende vraag naar natuursteen in Nederland

Toonaangevende architecten van hotels, projecten en particuliere huizen eisen, naar internationaal voorbeeld, steeds vaker het bijna onmogelijke van natuursteenleveranciers, tegelzetters en installateurs. Door de zware eisen die aan de bewerking en installatie van natuursteen worden gesteld en tegelijkertijd het tekort aan geschoolde vakmensen ziet de Nederlandse natuursteenbranche zich genoodzaakt steeds meer buitenlandse tegelzetters en installateurs nar Nederland te halen. Danial Mahyari, oprichter en bestuurder van Solid Nature International, roept de Nederlandse natuursteenbranche op haar verantwoordelijkheid te nemen en zelf tegelzetters en installateurs bij te scholen.

Oproep tot samenwerking in opleidingstrajecten natuursteenbranche

Solid Nature wil zelf (bij)scholingstrajecten gaan aanbieden aan huidige en toekomstige professionals in de natuursteenbranche en zoekt hiertoe de dialoog met Nederlandse onderwijsinstellingen. Mahyari: ‘geweldig dat de vraag naar natuursteen stijgt maar behoorlijk dramatisch nu het materiaal niet meer optimaal kan worden verwerkt door gebrek aan goed opgeleid personeel.’ Als onderdeel van het mondiaal opererende Solid Nature International dat wereldwijd bij vele prestigieuze projecten is betrokken, wil Solid Nature Nederland zorgen dat de Nederlandse natuursteenbranche nu en in de toekomst de vraag naar natuursteen optimale opvolging kan geven. Naast het initiatief om tegelzetters bij te scholen ziet Solid Nature ook een verantwoordelijkheid voor zich weggelegd om jongere generaties de liefde voor natuursteen bij te brengen. Mahyari: ’Natuursteen is een prachtig product dat pas volledig tot haar recht komt als het met liefde en de grootst mogelijke zorg is geplaatst.’

 

mailuwbericht.fw

weer