Info-Nederland.nl

Het laatste nieuws uit jouw regio

 Vrijdag 2 februari wordt in het Watersnoodmuseum de Nationale Waterdag georganiseerd voor scholieren afkomstig van Schouwen-Duiveland, Tholen en Goeree-Overflakkee.

Watergezant Henk Ovink gaat met de jeugd in gesprek over water en klimaat. In totaal worden meer dan 500 scholieren verwacht.
Nationale Waterdag is een initiatief van het Watersnoodmuseum als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953 en volgt op de Nationale Herdenking van de Ramp, die plaatsvindt op 1 februari. Op meerdere plaatsen in Nederland wordt in het kader van Nationale Waterdag, op 2 februari, aandacht besteed aan deze thematiek.

Lees meer: Scholieren krijgen speciale les tijdens...

Tropenmuseum restaureert vanaf 29 januari de 12 gigantische bisjpalen in de monumentale Lichthal.

TropenmuseumBezoekers worden uitgenodigd de restauratie live mee te maken. Deze rituele palen uit de Indonesische provincie Papoea maken onderdeel uit van de wereldberoemde Nieuw-Guinea collectie van het museum. Deze collectie is bijzonder, omdat de bisjpalen in het land van herkomst niet bewaard worden: de palen worden normaliter na afloop van de ceremonie in het moeras achtergelaten om weg te rotten.

Lees meer: Live restauratie van topstukken in het...


 

 

Colleges voor kinderen: 'Van architect tot museumdirecteur' 

Dit voorjaar doet Singer Laren voor het eerst mee aan de MuseumJeugdUniversiteit. De collegereeks ‘van architect tot museumdirecteur’ is speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Vier knallers van sprekers geven de eerste vier colleges. Zo neemt Oscar Vos, de architect van het nieuwe theater, de kinderen mee naar de wereld van spektakelarchitectuur, geeft architect Sanne Oomen een werkcollege over ruimte, licht en materialen, laat vormgever Berry Slok de kinderen een tentoonstelling ontwerpen en vertelt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm spannende verhalen achter kunstwerken in onze collectie.

Lees meer: Singer Laren doet mee aan de...

In de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation is een nieuwe tekening van Vincent van Gogh ontdekt: De heuvel van Montmartre met steengroeve uit maart 1886.

Vincent van Gogh De heuvel van Montmartre met steengroeve maart 1886

Vincent van Gogh, De heuvel van Montmartre met steengroeve, maart 1886, zwart krijt, geveegd en gegumd, witte dekkende waterverf, op vergépapier met watermerk:  PL BAS, 30,9 x 47,7 cm

 

Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek door het Van Gogh Museum naar onderwerp, stijl, techniek, materiaalgebruik en herkomst van deze tot nu toe onbekende tekening.
Met deze vondst kon ook een vergelijkbare tekening die eerder was afgeschreven opnieuw aan Van Gogh worden toegekend. Dat werk, getiteld De heuvel van Montmartre (1886) bevindt zich in het Van Gogh Museum en is in onderwerp, formaat, stijl, techniek en materiaalgebruik onmiskenbaar verwant aan de nieuw ontdekte tekening.
Beide tekeningen zijn t/m 6 mei te zien in Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey in Singer Laren. Een tentoonstelling van Franse impressionisten, postimpressionisten en expressionisten uit de Van Vlissingen Art Foundation met werken van kunstenaars als Monet, Manet, Renoir, Signac, Matisse en Picasso.

Lees meer: TEKENING VAN VAN GOGH ONTDEKT

Lezing Joris Luyendijk: 'Een herhaling van kapitale missers'

Op donderdag 22 februari om 20:00 uur vindt de lezing ‘Een herhaling van kapitale missers’ plaats in het Maritiem Museum Rotterdam. In het kader van de tentoonstelling 'How we ditched the dutch' plaatst journalist Joris Luyendijk en wetenschapsconservator Jeroen ter Brugge de kredietcrisis en onze financiële stelsel tegenover het einde van de VOC.
De financiële wereld is constant aan veranderingen onderhevig, nieuwe digitale valuta concurreren met de oude, er komt een Brexit en er is politieke onrust in de wereld. Waar gaat het heen en wat kunnen we leren van de ‘kapitale missers’ uit het verleden?

Lees meer: Lezing Joris Luyendijk in Maritiem Museum...

Ontdek waar schimmels allemaal nuttig voor zijn! in het Universiteitsmuseum Utrecht

Er zijn schimmels gesignaleerd in het Universiteitsmuseum. Daar moet mee geëxperimenteerd worden! Ontdek waarom schimmels scheetjes laten, bouw je eigen schimmel of bestudeer een schimmel door de microscoop. Dit kan allemaal van 22 juli t/m 4 augustus 2017.

utrecht">Lees meer: Er zijn schimmels gesignaleerd in het...

 De interactieve expositie '100 jaar Marine Luchtvaartdienst' is vanmiddag in Aviodrome op bijzondere wijze geopend.

Prominente oud-MLD'ers kwamen na een spectaculaire rondvlucht in de Catalina aan voor de opening. Commandeur Polet, die als groepsoudste van de Marine Luchtvaartdienst de expositie mocht openen, arriveerde in een NH-90. Een bijzondere gebeurtenis tijdens deze opening was het hijsen van de originele vlag van Marinevliegkamp Valkenburg.

Lees meer: Expositie '100 jaar Marine Luchtvaartdienst' in...

Tentoonstelling StyleDrive in Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch van 14 oktober 2017 t/m 18 februari 2018

Je bent wat je rijdt. In de hedendaagse cultuur speelt de auto een grotere rol dan het sieraad. Style profiler Ellie Uyttenbroek maakt naar aanleiding van de auto als ‘verlengstuk van je identiteit’ én de collectie sieraden van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een fototentoonstelling van actuele stijlprofielen.

Lees meer: Dit najaar: tentoonstelling StyleDrive in Het...

Op 29 juni 2017 maakte minister Jet Bussemaker bekend dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap € 260.000 toekent aan het NiNsee en Netwerk Slavernijverleden, waar het Tropenmuseum onderdeel van uitmaakt.

Tropenmuseum AmsterdamHet gezamenlijk doel is om het slavernijverleden en haar erfenissen in de hedendaagse maatschappij verder zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het Tropenmuseum draagt hier al decennia lang aan bij met tentoonstellingen zoals Wit over Zwart (1989), Kunst van overleven (2009) en Zwart & Wit (2013). De nieuwe tentoonstelling Heden van het slavernijverleden, die op 6 oktober 2017 opent in het Tropenmuseum, is daarmee een logische volgende stap.

Lees meer: Tropenmuseum kaart hedendaagse erfenissen...

Vanaf woensdag 21 juni om 19:30 uur is het Museum van Floortje een maand lang te bezoeken op perron 8/9b van station Leiden.

Floortje Dessing in depot van het Tropenmuseum. Foto Sacha de BoerIn het Museum van Floortje, in een speciaal omgebouwde wachtruimte, zijn objecten en gebruiksvoorwerpen te zien uit Oceanië. Floortje koos haar favoriete objecten uit het geheime depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen, de verzamelnaam van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Het Museum van Floortje is tot en met 23 juli geopend en gratis te bezoeken, daarnaast heeft het ook een eigen plekje in de drie musea.  

Lees meer: FLOORTJE DESSING OPENT EIGEN MUSEUM MET...

mailuwbericht.fw

weer