Info-Nederland.nl

Het laatste nieuws uit jouw regio

 Vrijdag 2 februari wordt in het Watersnoodmuseum de Nationale Waterdag georganiseerd voor scholieren afkomstig van Schouwen-Duiveland, Tholen en Goeree-Overflakkee.

Watergezant Henk Ovink gaat met de jeugd in gesprek over water en klimaat. In totaal worden meer dan 500 scholieren verwacht.
Nationale Waterdag is een initiatief van het Watersnoodmuseum als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953 en volgt op de Nationale Herdenking van de Ramp, die plaatsvindt op 1 februari. Op meerdere plaatsen in Nederland wordt in het kader van Nationale Waterdag, op 2 februari, aandacht besteed aan deze thematiek.Volgende generaties Met zowel de Herdenking als de activiteiten tijdens Nationale Waterdag wil het Watersnoodmuseum de verhalen over de Ramp van ’53 levend houden en doorgeven aan volgende generaties, en tegelijkertijd de vinger leggen bij belangrijke actuele vraagstukken op het gebied van water en klimaat. Ook in het schoolprogramma van 2 februari komen die twee kanten steeds terug: 1953 en nu, Nederland en wereldwijd, waterproblematiek en waterveiligheid.Het programma omvat onder meer de vertoning van de documentaire Before the Flood van Leonardo DiCaprio. Watergezant Henk Ovink gaat daarna met de jeugd in gesprek. Henk Ovink is Nederlands Watergezant. Niet één ander land in de wereld heeft iemand die zich hier exclusief mee bezighoudt. Hij reist de hele wereld over om het waterbewustzijn wereldwijd te vergroten.

Waterbewustzijn Hij komt echter ook graag in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk; was daar ook al eerder. ‘’Ik werk op allerlei niveaus en overal in de wereld aan het vergroten van het waterbewustzijn. Dat varieert van praatjes op scholen tot lezingen voor wetenschappers en bestuurders. ’’ Tijdens de Nationale Waterdag richt hij zich dus tot de jeugd om zo de complexe wateropgave inzichtelijk en begrijpelijk te maken voor deze doelgroep.

Ooggetuige Piet Vreeswijk vertelt over zijn ervaringen tijdens de rampnacht die hij meemaakte in Battenoord op Goeree-Overflakkee.

Ook maken de scholieren een wandeling door het Krekengebied waar de littekens van het wassende water nog steeds zijn terug te zien. En ze bezoeken de nieuwe tentoonstelling ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen’ in caisson 4. In de tent naast het museum zet Stichting ZSL een waterlab op waar allerlei proefjes met water gedaan kunnen worden.

Het belooft een enerverende en vooral leerzame ochtend te worden die wordt afgerond met een gezamenlijke lunch, waarna de bussen met alle leerlingen weer richting school vertrekken.

Nationaal Behalve in Ouwerkerk wordt de Nationale Waterdag ook gehouden op andere locaties waar scholieren een speciaal programma aangeboden krijgen. Het is tenslotte niet voor niets Nationale Waterdag. Dit gebeurt in het Keringhuis bij de Maeslantkering in Hoek van Holland, in het Watermuseum in Arnhem en in het Woudagemaal in Lemmer. Op het Zaailand in Leeuwarden is de projectie Waterlicht van lichtkunstenaar Daan Rosegaarde te zien. Een lichtshow die scholieren en bezoekers een indruk geeft van hoe het is als de waterspiegel stijgt. Deze lichtprojectie is daar tevens te zien op 1 en 3 februari. Voor een overzicht van alle activiteiten, zie www.nationalewaterdag.nl.

mailuwbericht.fw

weer