Info-Nederland.nl

Het laatste nieuws uit jouw regio

ZOKA: een hele vakantieweek plezier! in Breda

Het is al weer langer licht en dan krijg je vanzelf weer zin in de zomervakantie. Bij veel ouders rijst dan de vraag op: wat is een leuke vakantie voor onze kinderen? De oplossing is simpel: een weekje ZOKA biedt een heerlijke kampweek, een volwaardige vakantie voor de kinderen (en soms ook voor de ouders). Zij kunnen hun kinderen immers toevertrouwen aan de Stichting.

De Stichting Zomerkampen Breda organiseert namelijk al 48 jaar succesvol kampen voor kinderen uit Breda.

De kampen vinden plaats op de Sparrenhof in Tilburg, op een afgesloten terrein met een eigen stuk bos, een grote speeltuin en sport- en speelvelden. Zo’n 50 vrijwilligers per week zorgen ervoor dat ruim 130 kinderen per week kunnen genieten. Een thema zorgt qua aankleding en uitleg voor extra jus!

Er zijn drie verschillende kampen.

Het Brakkenkamp is voor kinderen van groep 3 t/m groep 5. Hier slapen de kinderen op een grote zolder en er is een kamphuis voor activiteiten. Alle kinderen zijn verdeeld over groepjes van zes jongens en meisjes en hebben een eigen groepsleider. Op het grote veld naast de slaapzolder verblijft het Tienerkamp, voor kinderen van groep 6 t/m groep 8. Er zijn groepjes van 6 jongens of meisjes en ook deze kinderen hebben een vaste leider. De tieners slapen in tenten en er is een grote tent op het speelveld geplaatst voor gezamenlijke activiteiten. Daarnaast nemen ze een fiets mee, zodat ze ook in de omliggende dorpen op avontuur kunnen. Jongeren van de middelbare school fietsen met een groep naar verschillende boerderijen in Brabant en kiezen deels hun eigen programma en maaltijden.

De eerste twee weken (met de start op 8 en 15 juli) staat de inschrijving open voor kinderen van het regulier onderwijs, de derde week (start 22 juli) is voor kinderen met een lichte ontwikkelingsachterstand en/of gedragsproblemen die speciaal basisonderwijs volgen in Breda. Deze week hebben alle vrijwilligers ZOKA-ervaring.

Sommige kinderen komen al jaren bij ZOKA, groeien door van kamp naar kamp en worden later zelf leiding.

Het bestuur van de Zomerkampen bestaat voor een groot deel uit oud-deelnemers. De doelstelling van het bestuur is om betaalbare kampen te organiseren, zodat zoveel mogelijk kinderen uit Breda en omstreken op vakantie kunnen. De kosten voor een kampweek op het Brakken- en Tienerkamp van maandag t/m zaterdag zijn 115 euro en aan houders van een Breda-pas wordt korting gegeven.

Ieder jaar zoekt de Stichting weer enthousiaste vrijwilligers die de kinderen een gezellige week vakantie willen bieden. Naast het begeleiden van een groepje zijn er spelvoorbereiders die de activiteiten verzorgen, de keukenploeg kookt voor 160 kinderen en vrijwilligers en er is een ploeg die zorgt voor de technische en huishoudelijke dienst. Die laatste twee ploegen hebben een zeer afwisselend baantje; naast hun eigen taak zijn ze de ene dag spook bij de spooktocht, de andere dag vos bij de vossenjacht en de volgende keer dier bij het dierengeluidenspel. Vrijwilligers volgen een trainingsweekend zodat zij goed voorbereid aan hun taak beginnen. Als vrijwilliger meegaan met ZOKA betekent lange dagen maken, maar ook veel plezier hebben. De combinatie van de kinderen en vrijwilligers zorgt voor een toffe vakantie.

Er zijn nog plaatsen open voor deelnemers en vrijwilligers. Meer informatie kunt u lezen op www.zomerkampenbreda.nl

<